ERP
Kurumsal Kaynak Planlaması

İTHALAT İHRACAT MODÜLÜ

İhracat Yönetimi Modülü ile tüm ihracat işlemlerinizin operasyonel ve belge bazlı takibini yapmanız mümkündür. Bu modül, özellikle dış ticaret işlemlerini kendi bünyesinde yürütmekte olan firmalar açısından önem taşır ve sistem üzerinde tüm satış süreçlerine entegre olarak çalışır.

ERP İhracat modülü ile beyannamelerinizi yönetebilir, akreditiflerle ilişkilendirip takip edebilir, GTIP takibi yapabilir, beyanname bedelini ve diğer işlemlerinizi şirketinize özel formülleri uygulayarak önceden girilmiş veya yeni gireceğiniz masraflar ile birlikte hesaplayabilirsiniz.

İhracat yaptığınız ülkelere özel, basılması gereken bütün standart ve özel raporlar ile formları (Menşe Şahadetnamesi, A.TR, EUR1 v.b. dolaşım evrakları ile ülkeden ülkeye / müşteriden müşteriye değişebilen fatura, çeki listesi, konşimento v.b. belgeleri) sistemde tanımlayıp kullanabilirsiniz.

ERP İhracat modülü ile satış temsilcisi için haftalık sevk emri hazırlanabilir; lojistik departmanı için gün bazında haftalık nakliye planı çıkartılabilir; nakliyeci firmalar tayin edilebilir.

DİĞER MODÜLLERLE ENTEGRASYON
ERP İhracat modülü yabancı müşterilere yapılan satışların belgelerini, İhracat Tüzüğüne uygun olarak hazırlamayı amaçladığı için yaratılan tüm belgelerde Satış modülü referans alınır. Nihai ihracat miktarı irsaliye belgesinde bulunduğu için ihracat belgesi, irsaliye bilgileri üzerinden çalışır. İhracat belgesinde, ihracat mevzuatlarının ve ihracat yapılan ülkenin şartlarının gerektirdiği (örn. çevre, sağlık vb.) tüm belgeler yer almaktadır.

İhracat belgesine bilgi akışı ERP Satış modülü ile ERP Fatura Kontrol modülünden gerçekleşir. İhracat belge tutarı hesaplanırken irsaliyeye ait faturalar ERP Satış modülünden, masraf faturaları ise ERP Fatura Kontrol modülünden gelir.

İhracat yapılan müşteriye ait tüm satış bilgileri de satış raporlarından, yine ERP Satış modülünün işleyişine uygun olarak alınabilir. Bunun yanısıra ERP Elektronik Veri Alışverişi modülü ile sistem içerisindeki bilgiler dış ortama ve dış ortamdaki bilgiler sistem içerisine aktarılır; ihracat belgesi içerisindeki dokümanlar da ERP Doküman Yönetimi modülüne kaydedilip takip edilebilir.

İHRACAT İŞLEMLERİ
ERP İhracat modülü ile ihracat belgesine ait gümrük, nakliyeci firma, taşıma şekli gibi başlıca nakliye bilgileri tutulur. Sevk tarihinin üzerine nakliye süresinin eklenmesi ile tahmini varış süresi, sistem tarafından otomatik olarak hesaplanır. Tahmini varış süresi ile gerçekleşen varış süresi karşılaştırılarak nakliyeci firmanın performansı değerlendirilebilir.

ERP ihracat modülü ile ihracat belgelerine ait faturalardaki ödeme bedeli, müşterinin bu bedelin ne kadarını ilgili banka/şubeye yatırdığı, bu esnada oluşan banka masrafları ve makbuzun gelip gelmediği gibi bilgiler de tutulabilir.

Ayrıca ihracat ödemeleri ve ödeme çekişleri için kalan bakiye, kullanılabilir bakiye, toplam ödeme tutarı, çekilen toplam tutar, toplam masraf ve vade bilgileri gibi temel bazı bilgiler izlenebilir.

İTHALAT YÖNETİMİ

ERP IMP (Import) – İthalat Yönetimi modülü, özellikle dış ticaret işlemlerini kendi bünyelerinde yürütmekte olan firmalar açısından önem taşıyan ve sistem üzerinde tüm satın alma süreçleri ile entegre çalışan bir uygulamadır.

Ek Masraf Hesaplamaları ERP İthalat Yönetimi modülü ile kullanıcılar nakliye, sigorta, paketleme ve ekstra masraf bilgilerini tanımlayarak beyanname tutarına bu masrafları da ekleyebilirler.

Ayrıca kullanıcılar, ERP İthalat Yönetimi modülünün ERP Satınalma modülü ile entegre çalışması sayesinde satınalma belgelerinde planlanmış diğer masrafları da görüntüleyebilirler. Fatura Takibi ERP İthalat Yönetimi modülü ile kullanıcılar ithalat belgesi içerisinde belge ile ilişkili olan asıl mal faturalarını ve masraf faturalarını görüntüleyebilirler.

İsteğe bağlı olarak faturayı, kalem bazında detaylı olarak ya da fatura bazında özet olarak görüntüleme şansına sahiptirler.

Fatura, ERP Fatura Kontrolü modülü içerisindeki bir ithalat belgesi ile eşleşiyorsa İlgili Fatura Kalemleri olarak, eşleşmiyorsa Fatura Kalemleri olarak görüntülenir.

Aşama Takip Uygulaması ERP İthalat Yönetimi modülü, kullanıcılarına siparişin hangi aşamada olduğunu takip edebilme imkanı sunar.

Aşama takip uygulamasıyla ithalat sürecindeki ürünlerinizin hangi aşamada (örn: yolda, gümrükte, depoda v.b. ) olduğunun takibini yapabilirsiniz.

Bu uygulama ile kullanıcılar nakliyeye ait yükleme istasyonu, karşı gümrükten tahmini çıkış zamanı, gümrüğe tahmini geliş zamanı, nakliyeciye teslim tarihi gibi bilgileri görüntüleyebilirler.

Uygulama içerisinde ayrıca Malzeme Aşama İstatistikleri ve Sipariş Kalemi İstatistikleri gibi bilgileri görüntüleme imkânları da bulunmaktadır.

Nakliye tipleri destek tablosu ile sistemde her nakliye tipi için ayrı bir formül tanımlanabilir. Böylece belgenin toplam miktarı seçilen nakliye tipi için verilen formüle göre hesaplanabilir.

Öngörülen Gümrük Toplamı ERP İthalat Yönetimi modülü, ithalat kalemlerini GTIP kodları bazında gruplamamıza imkan sağlar. Bu sayede gruplanan kalemlerin öngörülen ağırlıkları ile gözetim vergileri çarpılarak öngörülen toplam hesaplanır.

Kalem toplamı ile kıyaslanan bu değerler, ekstra yurtiçi ve yurtdışı masraflarla ilişkilendirilerek ödenecek olan gümrük vergisi tahmini olarak hesaplanıp kullanıcıya sunulur.

İthalat Ödemeleri ERP İthalat Yönetimi modülü ile ithalat ödeme işlemleri beyanname bazında gerçekleştirilir.

Ödeme işlemi farklı kur hesaplarına göre yapılabilir.

Ayrıca ödeme esnasında banka bilgileri, banka masraf bilgileri; varsa komisyon, masraf ve indirim bilgileri de girilebilir.

Ayrıca ödemeleri muhasebeleştirerek ödemeyi fiili hale geçirmek mümkündür.


DİĞER MODÜLLER İLE BAĞLANTI ERP
İthalat Yönetimi modülü ERP Satınalma modülü ile bağlantılı olarak çalışır. İthalat belgesi, satınalma kalemlerinden kopyalanarak oluşturulur.

Bu kopyalama esnasında ithalat belgesi ve satınalma belgesi içerisindeki verilerin tutarlılığı, ithalat belge tipleri destek tablosu ile kontrol edilebilir.

ERP İthalat Yönetimi modülü, ERP Finansal Muhasebe modülü ile de bağlantılıdır. İthalat Yönetimi modülünde oluşturulan beyannamelerin ödeme işlemleri ERP Finansal Muhasebe modülüne aktarılarak doğruluğu kontrol edilir.

ERP İthalat Yönetimi modülü, ERP İhracat Yönetimi modülü ile bağlantılıdır. Bu bağlantı kapsamında, ihracat iadeleri ERP İthalat Yönetimi modülü içerisinde işlenir. Aynı şekilde ithalat iadeleri de ERP İhracat Yönetimi modülü içerisinde işlenir. ERP İthalat Yönetimi modülü ayrıca ERP Doküman Yönetimi modülü ile de bağlantılıdır. Kullanıcılar ithalat belgeleri için gerekli dosyaları ekleyebilir, bu dosyaları daha sonra görüntüleyebilir, değiştirebilir ya da indirebilirler.

İTHALAT MODÜLÜ

Bu modül ile ithalat süreçlerinin takibi ve ithal edilen ürünlerin gerçek maliyetlerinin hesaplanması, ürünlere dağıtılması ve muhasebeleşme süreçleri, İthalat Modülü ile eş zamanlı olarak gerçekleşir.

İthalat süreçlerinin iş ve onay akışına işletme tarafından karar verilen ERP İthalat Modülü, istenirse süreç alım talebi (teklif toplama) noktasından başlatılır.

Sipariş proforma fatura, fatura, gümrük girişi, fiili ithalat ve ithalat ile ilgili masrafların yansıtılarak reel maliyetin sistem tarafından hesaplanması ile tamamlanır.

İthalat modülü, üretim modülü ve genel satın alma ve stok modülü ile entegre çalışır.

Bağımsız ithalat süreci başlatılabileceği gibi üretimde MRP sonuçlarına göre otomatik alım teklifleri de oluşturulabilir.

İthalat modülü, ticaret firmalılarında işletme kriterlerine göre (Max, min stok miktarına göre – Aylık Satış ortalamalarına göre) satınalma teklifleri hazırlayabilir.

ERP İthalat Modülü stok durumdaki ürünlerin ithalatta hangi noktada olduğu (proforma fatura, gümrükte, yolda) bilgisini de anlık olarak takip eder.

İthalat Yönetimi
• İthalat süreci devam ederken stok durumunun takibi (Yolda, Gümrükte, Antrepo Depoda)

• Doğrudan ve/veya Antrepo depo aracılığı ile yapılan ithalatlardaki iş süreçlerinin takibi

• Tekliften başlayarak tüm evrak akışının takibi ve malın gümrüğe ulaşmasına kadar ve sonrasında oluşan tüm masrafların takibi (Ticaret Dosyası, Teklif, Sipariş, Proforma Fatura, Gümrük girişi, Fatura, Fiili ithalat)

• İthal edilen mallar için parti, lot, seri, barkod gibi değişkenlerin takibi

• Her masraf kaleminin (Miktar, Tutar, Ortak Birim vb.) seçeneklere göre dağılımı

Erp İthalat Yönetim Sistemi Ürün Detayı
İthalat Talep
Firma ithalat ile ilgili iş süreçlerini ithalat talep evrakı ile başlatabilir. Bu durumda MRP sonuçlarına veya ticari satınalmalarda işletme ihtiyaçlarına göre düzenlenen Otomatik Satınalma sonuçlarına göre otomatik oluşan ithalat talep evrakı ile oluşur.

İthalat Teklif
Firma yurt dışından teklifler toplayarak çalışıyor veya sipariş öncesi onay mekanizması kullanıyorsa sürece teklif aşaması da dahil edilir.

Sipariş
Yurt dışına siparişin geçildiği modüldür. Talep ve/veya teklif modülü ile ilişkili olarak çalışır.

Proforma Fatura
Yurt dışından gelen siparişin kabul teyididir. Sipariş ile entegre çalışır. Yurt dışı işletme, siparişinin tamamını değil bir kısmını kabul etmiş olabilir.

Sipariş entegrasyonu yurt dışında ne kadar siparişinizin kaldığını takip etmenizi ve yönetmemizi sağlar.

İthalat Yükleme Formu
Yurt dışından gelen bilginin girildiği modüldür. Proforma fatura ile entegre çalışır.

İthalat Faturası
Yurt dışı firma tarafından bize iletilen faturanın girildiği ekrandır. Yükleme formu kullanılıyorsa İthalat yükleme formu ile, kullanılmıyorsa proforma fatura ile entegre çalışır.

Gümrük Girişi
Ürünlerin gümrük girişi gerçekleştiğinde kullanılan giriş evrakıdır.

Fiili İthalat
Yapılan ithalat direkt bir ithalat ise (doğrudan millîleştiriliyorsa) kullanılan evraktır. Bu süreçte ürün stoklara girmiş demektir.

Ticaret Dosyası
Bir ithalatla ilgili yapılan tüm işlemlerin takip merkezidir. Her ithalat için bir ithalat dosyası açılır.

İthalat dosyası aynı zamanda muhasebe modülünde otomatik olarak bir de muavin hesap açar. İthalatla ilgili takip edilmesi gereken verilerin tamamı ticaret dosyasında tutulur. Yükleme yeri, yükleme tarihi, konşimento tipi, konşimento numarası, beyanname numarası, teslim yeri, teslim şekli, kap ölçüleri vb. bilgiler ticaret dosyasında takip edilir.

Maliyeti etkilesin veya etkilemesin, ithalat ile ilgili tüm masrafların giriş yeri de ithalat ticaret dosyasıdır. İthalat masraf girişi muhasebe ve finans modülleri ile entegre çalışır.

Girilen masraflar gerekli hesaplara otomatik olarak gider. Muhasebe birimleri ayrıca her hangi bir kayıt girişi yapmazlar. Sadece kayıtları kontrol ederler.

Fiili ithalat gerçekleştikten sonra, ithalat ticaret dosyasının kapatılması ile ithalat süreci tamamlanır.

İthalat dosyası kapatma işlemi, maliyetlerin ve muhasebe işlemlerinin otomatik oluşması anlamına gelir. Dosyanın kapanması, maliyetlerin belirlediğiniz kriterlere göre oluşması (Navlun miktar ağırlığına, gümrükçü komisyonu tutar ağırlığına gibi) ve muhasebede 159 hesabın kapatılması anlamına gelir.

İthalat Transfer Dosyası
Bilindiği gibi bir kısım ithalat direkt olarak (fiili ithalat) gerçekleştirilmez.

Millîleşme işlemi daha sonra yapılır. Bu süreçte ürünler gümrükten ihtiyaç doğrultusunda kısmi olarak çekilir. Fiili ithalat sonrasında bu kısmi çekimlerden kaynaklı ek maliyetlerin takibi ve ilgili ürünlere dağıtılması süreci ithalat transfer dosyası ile yapılır.

İthalat transfer dosyası, gümrükte bekleyen farklı ithalat dosyaları ile getirilmiş ürünlerden karışık ürün çekimine de olanak sağlar. Gerek gümrükte kalan ürünlerin gerekse çekilen ürünlerin maliyet sürecini yönetmeyi koordine eder. Dosya kapama işlemleri ve sisteme yansımaları ticaret dosyası akışı ile aynıdır.

İthalat Transfer
Ürün gümrükten çekildiği anda kullanılan evraktır. İthalatın tamamlandığı anlamına gelir.

Uluslararası ticarette hata payınızı en aza indirmek ve muhasebe kayıtlarınızda kusursuzluğu yakalamak için Dış Ticaret Yönetimi modüllerinden destek alın.


İHRACAT MODÜLÜ

Firmaların ihracat işlemlerinin teklif veya siparişten başlayarak ihraç edilen malzemelerin stoklardan çıkış, gümrük işlemlerinin tamamlanması ve maliyetlerinin hesaplanmasını sağlayan uygulamalardan oluşur.

İhracat Yönetimi
• Sistemde ihracat işlemlerinin dosyalara bağlı yapılmasını sağlayan bir yapı bulunur.
• Ticaret dosyalarında ihracata ait tüm bilgiler yer alır.
• Ayrıca ihracatın o anda hangi aşamada olduğu izlenebilir.
• Aynı şekilde dosyaya girilen tüm masraflar da takip edilebilir.
• Her türden ihracat işleminiz ihracat modülü ile kolaylıkla yapabilir.
• Modül gelişmiş ve esnek altyapısı ile firmanızın yapısına ve uygulamalarına göre kurgulanabilir.
• Gümrük dosyalarınızda yer alan, ihracatla ilgili diğer bilgiler İhracat Ticaret Dosyasında yer alır.
• Ticaret dosyasından yapılan tüm işlemler (sipariş, proforma, fatura, masraflar) izlenebilir.
• Çek listesi, proforma, vb. standart çıktıları sistemden alınabilir.
• Ayrıca kendi ihtiyaçlarınıza özel yeni çıktılar da kolaylıkla sisteme eklenebilir.
• Brüt Hacim, Net Hacim, Brüt Ağırlık, Net Ağırlık, Kap Adedi gibi ürünlerin kap bilgileri sistemde takip edilebilir.
• Tüm ihracat masraflarınız kolaylıkla sisteme girilir, dosya ve masraf türleri bazında takip edilebilir.