ERP
Kurumsal Kaynak Planlaması

MALZEME YÖNETİMİ MODÜLÜ

Çizelgeleme

İşin tüm yönlerini etkileyerek, çizelgeleme etkili bir şekilde müşteri talebini algılar ve bunu, nihai sonucun en verimli şekilde nasıl elde edileceği konusunda bir plan oluşturmak için kullanır.

Çizelgelemenin doğruluğu, sisteme girilen verilerin kalitesine bağlıdır. İyi verilere sahip olmak, sistemin eksiklikleri doğru bir şekilde önlemesini, maliyetleri düşürmesini, teslimat sürelerini azaltmasını, iş emirlerini daha etkin bir şekilde yönetmesini ve tahminin iyileştirmesini sağlar.

Çizelgelemeyi Hangi Durumlar İçin Kullanabilirim?

● Ürünlerin nihai kalıcı çizelgelemeden hariç tutulması için çizelgeleme gruplarına tahsisi
● İş emri ve tedarik önerilerinin seçilerek işleme alınması
● Eksik parça analizi
● Brüt ihtiyaçların belirlenmesi
● Çizelgeleme raporunda problemli alanlarının görselleştirilmesi

?

MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI

ERP ile Malzeme İhtiyaç Planlaması
Malzeme İhtiyaç Planlaması modülü, bir şirket içindeki tüm lojistik zincirinin kalbidir. Bu nedenle ERP sisteminden bu modüle çok çeşitli veriler aktarılır.

Esnek Konfigürasyon ve Bireysel Planlama Parametreleri
Malzeme İhtiyaç Planlaması modülü, münferit malzeme ihtiyaç planlaması prosedürlerinin konfigüre edilmesine olanak sağlar.

Böylece ilgili ihtiyaç kaynağı ve ihtiyaç karşılama öğesi için kesin olan ve kesin olmayan bir ayar tanımlanabilir. Kesin olmayan malzeme ihtiyaç planlaması prosedüründe, henüz teyit edilmemiş siparişler hesaplamaya dahil edilebilir.

ERP Malzeme İhtiyaç Planlaması modülü tam deterministik olarak çalışır. İhtiyaç planlaması kusursuz zaman isabeti ile yapılarak gerçeğe en uygun tedarik zinciri oluşturulur.

Bunun yanında atomik zaman birimi dilenirse hafta, ay veya kullanıcının belirleyeceği zaman aralıkları olabilir. Bu özellik, kullanıcılara tolerans imkanı tanımakta ve plan tahminlerinde hata oranını düşürmelerini mümkün kılmaktadır.

Ayrıca oluşturulan planların çizelgelenmesinde sipariş teslim süresi, üretim işçilik süresi, üretim hazırlık süresi gibi kritik veriler kullanılarak gerçeğe yatkın sonuçlar elde edilmektedir.

Tarih hususunda gösterilen hassasiyet ve konfigürasyon imkanı, miktar hususunda da gösterilmektir. Endüstri literatüründe kabul edilmiş pek çok sipariş büyüklüğü belirleme metodu, ERP Malzeme İhtiyaç Planlaması içinde mevcuttur.

Sipariş büyüklüğü belirleme metotların arasında Gerçek Miktar “Lotfor-Lot”, Sabit Miktar, Maksimum Stok Seviyesi gibi doğrusal metotların yanında Ekonomik Sipariş Miktarı ve Parça Periyod Dengeleme gibi gelişmiş metotlar da bulunmaktadır.

Ayrıca malzemeler için emniyet stoğu ve tekrar sipariş noktası tanımlanarak minimum stok yönetimi sağlanmaktadır. ERP Malzeme İhtiyaç Planlaması planlama parametreleri açısından oldukça zengindir. Planlama sisteminin besleneceği veri tipleri, kullanıcı tarafından belirlenebilmektedir. Örneğin, bir malzemenin sadece yurt içi satışlarını planlamak mümkündür.

Esnek
Planlama
Planların
Gerçekleştirilmesi
Kullanım
Kolaylığı
Geleceğe
Odaklı
Optimal Yapıda
ERP
 
Transfer
Siparişi
Entegrasyonun
Avantajları
Esnek
Dağıtım
Hızlı
Dağıtım

ESNEK PLANLAMA
ERP Malzeme İhtiyaç Planlaması modülü, benzer malzemelerin birbirleri yerine kullanımına olanak sağlamaktadır.

Böylelikle ihtiyaçların karşılanmasında tek bir malzeme yerine bir malzeme grubu dikkate alınabilmekte ve satın alma/üretim faaliyeti azaltılarak işletmelerde tasarruf edilmesine yardımcı olunmaktadır.

Birbirlerine alternatif olarak tanımlanan malzemeler arasında seçim, gerçek stok seviyeleri dikkate alınarak yapılmakta; stokta en fazla miktarda bulunan alternatifler seçilerek stok seviyesi dengesi sağlanmaktadır. Çeşitli sebeplerden dolayı yetiştirilemeyen siparişler dilenirse zaman tolerans parametreleri aracılığıyla planlamaya istenilen biçimde dahil edilebilirler.

PLANLARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ
Malzeme İhtiyaç Planlaması tarafından oluşturulan tedarik planları ERP Üretim Planlaması ve Kontrolü, ERP Satınalma ve ERP TRO Transfer Siparişleri modülleri aracılığıyla gerçek belgelere dönüştürülür ve böylece planların fiiliyata geçmesi sağlanır. Malzeme İhtiyaç Planlaması modülü, gerçekleşen planları dikkate almayı sürdürür ve kullanıcılar, gelecek stok durumunu anlık olarak görüntüleyebilir.

KULLANIM KOLAYLIĞI
ERP Malzeme İhtiyaç Planlaması modülü, ERP sisteminin büyük bir kısmıyla entegre olarak çalışmaktadır. Entegrasyona dahil olan bütün modüller Malzeme İhtiyaç Planlaması için anlık veri beslemekte, böylelikle Malzeme İhtiyaç Planlaması sisteminin daima güncel kalmasına yardımcı olmaktadır.

Net Değişim sistemi sayesinde, entegrasyon modüllerinden birinde herhangi bir malzemenin planlama durumunu değiştirecek bir işlem yapıldığında (örn. yeni sipariş girilmesi, varolan siparişlerin değiştirilmesi, ürün ağacının değişmesi, stok durumunun değişmesi) Malzeme İhtiyaç Planlaması modülü altyapısında ilgili malzeme tekar planlanmak üzere kaydedilir.

Toplu planlama uygulamaları yardımıyla bu malzemeler ve ilişkili oldukları malzemeler tekrar planlanarak güncel plan durumuna erişilir. Toplu planlama uygulamalarını periyodik olarak otomatik çalıştırabilmek de ERP sisteminin bir özelliğidir.

GELECEĞE ODAKLI
ERP Malzeme İhtiyaç Planlaması modülü, gelecekteki ihtiyaç değişikliklerini tahmin edebilmek amacıyla farklı istatistiksel tahmin modelleri sunar.

Satış rakamları temel alınarak, örneğin bir talep tahmini oluşturulabilir. Bu tahmin, karar alıcıların gelecekteki gelişmeleri ve ihtiyaçları daha iyi öngörebilmelerine ve kendilerini buna göre ayarlayabilmelerine yardımcı olur.

Bunun için aritmetik ortalama gibi basit yöntemler yanında doğrusal regresyon analizi, mevsimsel indeksleme gibi gelişmiş istatistiksel yöntemler kullanılabilir.

OPTİMAL YAPIDA ERP
Malzeme İhtiyaç Planlaması ile sermaye yükümlülüğü optimizasyonunu daima ön planda tutan, kesin ve güvenilir bir ihtiyaç planlaması sunar.

Üretilen veriler çok çeşitli değerlendirme olanakları aracılığıyla analiz edilebilir. Buradan elde edilen bilgiler, değişiklik...

TRANSFER SİPARİŞİ
Transfer Siparişi modülü ile depo/mağazalar, malzeme ihtiyaçlarını belirleyebilir, stok planlaması yapabilir, diğer depolardan malzeme talebinde bulunabilir ve siparişlerini takip edebilirler. Depo/mağazaların malzeme ihtiyaçlarını satın alma ve üretim yerine ERP Transfer Siparişi modülü ile transfer yöntemini kullanarak karşılaması firmalara zaman, mekan ve mali kaynaklarını verimli kullanma imkanı sağlar.

ERP Transfer Siparişi modülü ile depolar ihtiyaçlarını belirlerken önceki yıllarda depodan yapılan satışlar dikkate alınarak ortalama stok tüketim süresi hesaplanır. Yeniden sipariş ve teslim süreleri de dikkate alınarak sistem tarafından ihtiyaç miktarı önerilir.

Depolar bu ihtiyaçlar doğrultusunda malzeme transfer talebinde bulunurlar. Bu dağıtım yapısı kullanılarak üretim için gerekli malzemeler birden fazla depodan, parça parça temin edilebileceği gibi tek bir depodan da transfer isteği ve emri oluşturulabilir. Transfer, bu istek ve emirler doğrultusunda gerçekleştirilir. Bütün bu işlemlerin otomatik olarak tamamlanması, üretimi aksatacak zaman kaybını engeller.

ENTEGRASYONUN AVANTAJLARI
Stok hareketleri ERP Stok Yönetimi modülü ile entegre olarak yapılmaktadır. Anlık stok bilgileri elde edilir ve stok hareketleri sağlanır.

Transfer istekleri ve transfer siparişleri ERP Malzeme İhtiyaç Planlaması modülünde dikkate alınarak malzeme ihtiyaç planlamasına dahil edilebilir. ERP Satış modülü ile önceki yıllarda yapılan satışlar dikkate alınarak malzeme ihtiyaçları hesaplanabilir.

ERP Üretim Planlaması ve Kontrolü modülü entegrasyonu ile üretimde kullanılacak malzemeler için transfer talebi açılabilir.

ESNEK DAĞITIM
Farklı depoların transfer talepleri tek merkezden yönetilir. Merkez, tüm talepleri değerlendirir. Bu taleplerin karşılanmasında esnek dağıtım metotlarından birisi tercih edilerek "ihtiyaç kadar", "ihtiyaç oranında" ya da "eşit dağıtım" yöntemlerinden biri uygulanabilir. Burada stok yönetimi verimliliği esastır.

HIZLI DAĞITIM
Sistemde bulunan iş emirlerinin malzeme ihtiyaçlarını, hızlı dağıtım ekranında topluca görmek mümkündür. Sistem, ihtiyaç duyulan malzeme miktarları ile farklı depolardaki stok miktarlarını otomatik hesaplayarak üretim için gerekli malzemelerin dağıtımının hızla planlanmasına imkan sağlar.