ERP
Kurumsal Kaynak Planlaması

ÜRETİM MODÜLÜ

Hammadde yetersizliği, artan fiyatlar ya da diğer kompleks üretim sorunları ve müşterilerin kalite talebi esnek olmayı üretim ve üretim planlamasının anahtar gereksinimlerinden biri haline getirir.

İyi bir ERP yazılımı ise üretiminiz nasıl olursa olsun ayrı ya da proses odaklı, özel, seri veya toplu imalat kaynakları ve teslim tarihlerini planlamak, üretim proseslerini takip edebilmek için ihtiyaç duyduğunuz araçları size sunabilir. Böylelikle uçtan uca şeffaflık ve kontrol sayesinde değişen müşteri ihtiyaçlarına hızla adapte olabilmeniz mümkündür.

ERP; planlamadan iş hazırlığı ve işleme almaya, gerekli zaman ve miktarın teyit edilmesine kadar üretim süreçlerinizin her alanını yönetebilmenize yardımcı olur. Dilediğinizde görüntüleyebileceğiniz tarih, malzeme, kapasite bilgileri sayesinde size gerekli her an sürece müdahale edebilme özgürlüğü sağlar.

Katma değer zinciri boyunca verimli olacak süreçler, aynı zamanda çalışanlarınızı da desteklemiş olur ve şirketinizi yalın üretim ile buluşturur.

WOC ERP Üretim Modülü hangi üretim süreçlerini destekler?

Siparişe Göre
Üretim
Sınırlı Seri
Üretim
Seri
Üretim
Toplu
Üretim
Sistem ana veride oluşturulan veri havuzuna erişir.

ÜRETİM SÜRECİNİZİN KONTROLÜNÜ
A’DAN Z’YE ONA BIRAKIN!

Üretime Genel Bakış
Tahsis edilen işlemlerle ilgili teslim tarihi, malzeme ve kapasite durumu gibi rol tabanlı bir genel bakış atmanızı sağlar.

Böylelikle belirli bir dönem boyunca faaliyetlerinizi analiz edebilir; etkin iş emirleri ve iş emri önerileri, iş bitti bildirimleri alabilirsiniz. Üretim listelerinde yapılan değişiklikleri ya da makine yüklemesi ve planlaması gibi ek eylemleri gerçekleştirmek için farklı uygulamaları kolayca geçiş yapabilirsiniz.

Otomatik İş Emri
Önerileri İmalat yapan birçok firma için, ERP sisteminin yeni veya mevcut BOM’lardan otomatik olarak iş emri önerileri üretmesi gerekir. Böylece gerekli ürünlerin, hammaddelerin, çalışanların ve makine kapasitelerinin uygun olup olmadığı kontrol edilebilir.

Malzeme planlaması ve tarih çizelgeleme otomatik olarak iş emri önerileri üretirken; makine yklemesi ve çizelgelemesi manuel olarak görüntülenebilir, düzenlenebilir ya da üretim için serbest bırakılabilir. Ayrıca hesaplanan başlangıç ve bitiş tarihlerini ayarlayabilir, miktarları azaltabilir ya da artırabilirsiniz.

Sistemin önerdiği miktarları farklı termin tarihlerine sahip bireysel satış siparişleri üzerinden ayırmak da seçeneklerinizdendir.

İş Emri Önerisinden İş Emrine
İş emri önerisini serbest bırakarak iş emirleri, iş belgeleri, iş etiketleri ve çekme listeleri oluşturmanız içindir. Sonrasında gerekli malzemelerin kullanılabilirlik kontrolü otomatik olarak gerçekleşir. Stokta olmayan gerekli malzemeler eksik parçalar listesinde görüntülenebilir.

Serbest bırakılan iş emirleri her zaman farklı tarihlere taşıyabilir ya da içeriği değiştirilebilir; sistem iş emrinin işleme durumunu görüntüleyebilirsiniz. Tedarik durumu bilgi sistemi, o anda tedarik edilebilen parçalar hakkında da bilgi sunar.

Proje Bazlı Artan Üretim Listesi
Sipariş üzerine üretim yapmak için önemli gerekliliklerden biri de üretimin başladığı anda ürün ağacı tamamlanmamış olmasına rağmen, proje malzemelerini doğru miktarda ve doğru tarihte planlayabilme becerisidir. ERP bu süreci destekler.

Üretim listeleri olarak da bilinen ürün ağaçlarını ve görev listelerini tasarımlarla paralel olarak muhafaza edebilirsiniz.

Artan üretim listesine göre, makine veya tesis tamamen kurulmadan önce parçaları temin edebilir ve modülleri üretebilirsiniz. Üretim listesi, tamamlanana kadar üretim departmanı tarafından işlenen her bileşenle birlikte gelişir. Tek parçalar, montajlar ve malzemeler her zaman projelere benzersiz şekilde atanabilir.

Varyant Yönetimi
Varyant ve özel üreticiler, belirli siparişler veya ürün çeşitleri için özel üretim yapılarına ihtiyaç duyar. Standart, alternatif veya ek ürün yapılarını koruyarak bunları kolayca ERP yazılımında eşlemeniz mümkündür.

Bu sayede, çok sayıda farklı kombinasyonun verimli bir şekilde planlanmasını ve ana ürünün yapısının yönetebilir ve bir ürünün kompozisyonunun her zaman genel bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Devam eden süreçlerdeki ayarlamalarla, üretim işlemine başlamış olsanız bile siparişle ilgili ürün ağacındaki veya satış siparişiyle ilgili görev listesindeki işlemlerin bölümlerini değiştirebilirsiniz. Örneğin ürün ağaçlarını teklifler veya siparişler için uyarlayabilir; teslimat sürelerini, maliyetlerini güvenilir şekilde hesaplayabilirsiniz.

Esnek Planlama
Her ürün alternatif ürün ağaçlarına sahip olabilir. Böylece malzeme eksikliği veya makine darboğazları gibi durumlarda, üretim listelerinin kademeli olarak rafine edebilir ve varyantların kolayca yaratılabilmesi için yeniden planlama yapabilirsiniz.

Darboğazları Önleme/Denetleme
Alternatif ürün ağaçları darboğazları kendinize güvenle yönetmenize yardımcı olur. Bir ürün için işlemleri hızlı bir şekilde değiştirebilir, alternatif donanımları kullanarak üretim parti boyutunu optimize edebilir veya diğer işlemler için kapasiteleri serbest bırakabilirsiniz.

Zamana Dayalı Varyantlar
Değişkenleri kronolojik olarak sorunsuz bir şekilde koordine etmeniz mümkündür. Ürün ağaçlarına bir geçerlilik süresi veya son kullanma tarihi atayabilirsiniz.

Daha Hızlı Süreçler
Diğer parçaların bitmesini beklemek yerine üretiminize mevcut olan bileşen ve parçalardan başlamak istemez misiniz? ERP sayesinde, uzun tedarik süreci olan parçaların tedarik süresini veya tasarım süreci devam eden parçaları bekleyerek zaman kaybetmeziniz.

DETAYLI ÜRETİM RAPORLARI SAYESİNDE NASIL FARK YARATIRSINIZ?

Gerçek
Miktarlar
Tam
Maliyetler
Kapsamlı Genel
Bakış
İşletme Hatalarını
Bildirin
Değerli
Bilgiler

DETAYLI PLANLAMA/APS

Tempolu pazar ortamında rekabette kalabilmek için, teslimatı olabildiğince hızlı ve etkin bir şekilde sunmak günümüzde her zamankinden de önemlidir.

Ürününüz ne olursa olsun, başarı, ekibinize ve elinizdeki kaynaklara bağlıdır. Müşterinizin gereksinimlerini zamanında ve en düşük maliyetle karşılamak için ekibinize kendisini olabildiğince verimli bir şekilde organize etmek için modern planlama araçlarını sağlamanız gerekir.

Üretim planlama ve kontrolde (PPC), büyük miktarlardaki verileri, bağımlılıkları ve kısıtlamaları hesaba katmaya ihtiyacınız vardır. Gelen bilginin zengin olmasına rağmen, mevcut üretim durumunun net bir şekilde gözden geçirilmesini sağlama amacıyla sipariş işlemenin her aşamasında doğru kararlar vermek mümkün olmalıdır. Bunun için iyi düzenlenmiş PPC büyük önem taşır.

İleri Planlama ve Çizelgeleme (APS) yalnızca ilgili süreçleri, materyalleri ve kapasiteleri görselleştirerek daha hızlı ve etkili planlamayı desteklemekle kalmaz; proaktif kararlar alabilmeniz adına üretim ekibinizin maddi sıkıntıları ve kapasite sorunlarını hızlı bir şekilde tespit etmesine de olanak tanır.

Görselleştirme
Görselleştirme, farklı ERP verilerinin sipariş, makine ve kapasiteler gibi net, grafiksel olarak gösterimi için sistematik analiz ve formatlama içerir. Güncel üretim durumunun net bir şekilde görselleştirilmesi yoluyla, yalnızca PPC uzmanları değil her çalışan gereken durumlarda görüşmelerde aktif rol alabilir.

APS, şirketinizdeki bölümler arası iletişimi geliştirmeye, birçok düzeyde kararları desteklemeye yardımcı olur.

Yönetim paneli, mevcut üretim durumuyla ilgili sürekli güncellenen bir genel bakış sağlar ve stratejik kararlar için net bilgi görüntüler.

Gerçekçi teslimat tarihleri, üretim, PPC ve satış arasındaki iletişimi kolaylaştıran tarih incelemesinde ayarlanabilir.

PPC, özel iş vardiyaları veya fason desteği gibi kısa süreli yönetim konularının gerekliliğini belirtir.

Grafiksel kontrol merkezi ile üretim planlama ve simülasyon APS, planlama ve analiz için uzman görüşleri de içeren geniş görselleştirme ve analitik özellikler sunar.

Satınalma siparişleri, sipariş önerileri, iş emirleri ve sözleşme işlemleri gibi süreçlerinizin kronolojik ilişkileri grafikle gösterilir.

Sınırlı kapasitelere karşı simülasyon ve optimizasyon da dahil olmak üzere isteğe bağlı ilave fonksiyonlar da mevcuttur.

APS ile detaylı planlama
Önemli bilgileri net bir şekilde toplamak, analiz etmek ve sunmak büyük resmi görebilmeniz için gereklidir. Bu, aşağıdaki gibi tipik PPC tabanlı soruları kolaylıkla cevaplamanıza olanak sağlar:

• Sistemde güncel hangi siparişler var?
• Sipariş durumu ne ve ne zaman teslim edilebilir?
• Siparişte hangi koşullar mevcut?
• Belirli kaynaklar için belirli operasyonlar ne zaman planlanır?
• Nerelerde dikkat edilmesi gereken darboğazlar var ve bunlar nasıl çözülebilir?

Üretim kapasitesi kullanımına genel bakış Kaynak tahsisi
Kaynak görüntüleme; makine gruplarını, üretim kaynaklarını ve hangi işin ne zamana planlandığını gösterir. Dar boğazların belirlenerek daha kolay çözülmesini sağlar. Her bir kaynak için planlanan işlemlerin gösterimini gerçekleştirir.

Maksimum netlikte görselleştirme
• Planlama sürecinin tüm bölümleri için hassas ayrıntılar ve bunun sonucunda güvenilir kararlar verme
• Durum dalgalanmalarına karşı hızlı tepki verebilme yeteneği
• Görselleştirme yoluyla departmanlar arası iletişim
• İş emirleri ve iş emri önerilerini gösteren iş emri görünümü

Her bir kaynak için planlanan işlemlerin gösterimi
• “Çakışmaların” gösterimi (ör; birden fazla atama)
• Vardiya modeli doğrultusunda uygun çalışma süreleri
• Manuel tekrar planlama
• Doğrudan bağlantı
• Yakınlaştırma işlevleri
• Kaynak filtreleme (ör; departman bazlı)
• Tahsis listeleri

MRP II

MRP II, İngilizce "Manufacturing Resource Planning" teriminin kısaltmasıdır ve Türkçe'de "Üretim Kaynak Planlaması" anlamına gelir. MRP II, üretim işletmelerinin malzeme ihtiyaçlarını belirlemek, stok yönetimini optimize etmek, üretim süreçlerini planlamak ve yönetmek, satış ve dağıtım operasyonlarını koordine etmek, finansal kaynakları planlamak ve diğer işletme fonksiyonlarını entegre etmek için kullanılır.

MRP II üzerine geliştirmiş olduğumuz Ar-Ge projemiz “Dinamik MRP”, ise üretim planlama süreçlerini daha hızlı optimize etmek ve verimliliği artırmak için özel olarak geliştirilen bir teknoloji üzerine odaklanmaktadır. Bu teknoloji, üretimdeki karmaşıklığı azaltmak ve malzeme gereksinim planlamasını (MRP II) daha hızlı ve doğru hale getirmek için tasarlanmıştır. Dinamik MRP; Malzeme İhtiyaç Planlaması'nın (MRP II) geliştirilmiş bir versiyonudur.

Geliştirmiş olduğumuz "Dinamik MRP" sisteminde kullandığımız teknoloji, kullanıcının veriye hızlı erişimine olanak sağlamaktadır. Çok fazla kalem ürün içeren bir ürün ağacı üzerinden yapılan MRP hesaplamalarında, ihtiyaç duyulan verilere (ürün ağacı, stok bakiyeleri, satınalma talepleri ve bakiyeleri) çok hızlı bir şekilde erişebilmektedir. Responsive yapı ile geliştirilmiş olduğundan mobil cihazlar üzerinde çalışabilme yeteneğine sahiptir.